ERROR Off The Road

Dom Dom Dom

Ooit stond ik voor de Dom van Milaan. Ik was jong, het was prachtig weer, de zon speelde over de façade, en dit was met afstand de grootste kathedraal die ik tot dan toe in mijn leven had gezien. Ik popelde om naar binnen te gaan. Maar het mocht niet zo zijn.

Een gedrongen man in een strak zwart pak, mét zonnebril, hield mij gedecideerd tegen. Nouja, gedecideerd… Niks gedecideerd: ik mocht er gewoon niet in. Basta.

Míjn gedachte, en ook zonder twijfel úw gedachte, was: een mafioos! Die bril, dat pak, en dan heb ik nog niet eens verteld over het glad achterover gekamde haar. En dat haar zat ook nog in een staartje, toen staartjes nog helemaal niet in de mode waren.

En waaróm mocht ik niet naar binnen? Ik was in korte broek. Nouja, kort, het was zo'n soort van afritsbroek, alleen dan van voordat de afritsbroek in de mode kwam. Mijn broek kwam niet verder dan de knie, en ik kwam niet verder dan de drempel van de kathedraal. Gods eigen mafioos verbood mij de toegang. Basta. Daar stonden we dan, met de mond vol tanden.

We konden trouwens wel op de kathedraal. Gods discipelen mochten blijkbaar niet op gelijke hoogte van mijn blote benen genieten, maar wel van onderen. Ik was al niet zo op God, maar toen is het definitief misgegaan. Het was ook een minpuntje voor de Italianen.

Bij gebrek aan beter, en omdat het toch mooi weer was, hebben we het dak toen maar beklommen. Het uitzicht was prachtig, dat moet gezegd. En God heeft mij toch wel iets geleerd: dat je beter op moet letten, voordat je een kathedraal van dichtbij bekijkt. Later heb ik daar nog veel plezier van gehad.

En nu heeft Silvio Berlusconi, de nieuwste mode in mafiositeit, een model van de Milanese Dom in het gezicht geslingerd gekregen. Een model van de kathedraal. Je kunt veel van Italianen zeggen, maar niet dat ze een degelijke aanslag kunnen plegen.

Het heeft hem wel een paar tanden gekost. Blijkbaar heeft Berlusconi nog niet van God geleerd hoe je een kathedraal van dichtbij moet bekijken. Nu maar hopen dat hij later nog wat plezier heeft van deze nieuw-verworven kennis.

ERROR

Deze tekst is ‘Off The Road…’, december 2009
Hij werd geschreven in het kader van de Schrijftraining van het UCK

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS! © Roelof Ruules