ERROR

Onderweg

Het station van Milaan werd gebouwd in de fascistische stijl: groot, pompeus, overdonderend. De reiziger komt in een gigantische hal, tientallen meters hoog. Wie niet met de trein aankomt maar te voet, om te vertrekken, wordt nog eens extra met de neus op de feiten gedrukt: het station ligt ruim boven het straatniveau, zodat men eerst een lange brede trap moet beklimmen. De treinen reden er toen op tijd, maar overigens was een bezoek aan dit station geen pleziertje. Noord-Italië is redelijk welvarend. De skyline van Milaan wordt niet langer meer gedomineerd door de Dom, maar door torenflats.

[Milaan in
1986]

De fascisten zijn weg, maar Milaan blijft onaangenaam. De jeugdherberg is een kruising tussen een Amerikaanse ambassade, met veel hoge witte hekwerken, en een gevangenis: er zijn balkonnen, maar die zijn dichtgemetseld met van die tuinprofiele betonblokken. Het verkeer dendert er maar door, niet ongedisciplineerd meer wel in grote hoeveelheden. Weg dus uit deze rotstad!

Het station van Florence doet nog het meeste denken aan een bouwsel voor een modelspoorbaan. Laag, groen, beetje negentiende-eeuws. En er schalt klassieke muziek uit de luidsprekers, Vivaldi of iets wat daaraan verwant is. We trekken de stad door. Het lijkt wel feest. Overal zijn muziekgroepen op straat, of folkloristische dansgroepen. De camping ligt aan de andere kant van de rivier op een heuvel. We zijn laat, de camping is al vol, en de enige plekken die nog open zijn, zijn ook letterlijk op de heuvel—zo steil dat we de eerste nacht letterlijk de tent uit rollen. Maar daar staat tegenover dat het uitzicht briljant is: een stukje rivier, en daarachter alle belangrijke monumenten van Florence. ’s Avonds is de stad verlicht als een kerstboom. Als we afdalen en rondlopen is het net of we in de Efteling zijn. Je verwacht ieder moment een sprookjesfiguur.

[Florence]

Dat is het voordeel van onderweg zijn. Soms ben je op afgrijselijke plaatsen, en met een enkele treinreis bevind je je ineens in het paradijs. Dan rol je liever uit je tent in Florence, dan dat je slaapt in een jeugdherberg met dichtgemetselde balkonnen.

ERROR

Deze tekst stond eerder in de By The Way…, nummer 10 (1).

© Roelof Ruules