ERROR ‘s Home

[Switch]
Vanaf deze pagina bereikbaar:

ERROR
Een biografie

ERROR startte zijn glanzende carrière in 1982, in de schoolkrant Het Berkeblad van het Christelijk Gymnasium te Utrecht (de rector van die school heette Berk, vandaar). Hij vulde daar de pagina’s met korte stukjes, aforismen en ‘gedichten’. Het was dan ook letterlijk bladvulling.

Maar niet voor lang. Al na een jaar kreeg ERROR de gelegenheid zelf hele pagina’s te vullen. Daarbij exploreerde hij de mogelijkheden van de ouderwetse typemachine. Paul van Ostaijen was zijn grote voorbeeld, maar een Olivetti, hoezeer ook een toonbeeld van industrieel design, kan niet wat de zetter van Paul kon.

Na twee jaar verdween ERROR enige tijd uit de roulatie, om weer op te duiken aan de Rijksuniversiteit te Utrecht, in 1986. Hij vulde daar enige nummers van het armetierig blaadje De Trage Massa. Het was geen succes—het blaadje, niet de bijdragen daarin van onze held. In de zomer van 1988 hield DTM feitelijk op te bestaan, en daarmee was ook de tweede bloeiperiode van ERROR tot een einde gekomen.

Hoewel… Eind 1989 verscheen er een jubileum/afscheidsnummer van De Trage Massa. Nog steeds is men er niet over uit of dit nu werkelijk een overzicht bood van honderd jaar DTM, of dat hier slechts sprake was van een pastiche. In ieder geval zou de middenpagina, een gedicht à la Van Ostaijen getiteld Atoom, van de hand van ERROR kunnen zijn.

De derde bloei van onze held begint bij de publicatie van het nieuwe A-Eskwadraat periodiek By The Way…. Sinds de zomer van 1992 vult ERROR een kolom op de achterpagina. Binnenkort wordt de vijftigste aflevering daarvan verwacht; toevalligerwijs valt die samen met het vijftigste nummer van de BTW.

En dit is hem dan: ERROR

© Roelof Ruules