ERROR’S GENOEG&

Eetlezen 2

Zoals eerder beloofd: eten en lezen hebben op nog een manier met elkaar te maken. Wat weinig mensen zich realiseren is dat je eten en lezen kunt combineren. Natuurlijk, onze moeders hebben altijd geroepen dat lezen onder het eten slecht is voor, op zijn minst, de spijsvertering. Het zou ook slecht zijn voor je ogen, slecht voor het boek, en slecht voor het beeld dat anderen van je krijgen. Allemaal flauwekul.

Lezen onder het eten is in het geheel niet slecht voor de spijsvertering. In tegendeel. Wie leest tijdens het eten, zal gemiddeld langer doen over het verwerken van een hap. En dat is nu juist goed voor de spijsvertering. Waarom eten mensen zo jachtig? Omdat ze tijdens het eten niets te doen hebben!

Slecht voor je ogen? Moet je wortels eten tijdens het lezen. Natuurlijk is het niet slecht voor je ogen, in ieder geval niet slechter dan lezen zonder eten. Ja, je zit gemiddeld genomen verder van het boek vandaan, maar daar staat tegenover dat je gemiddeld genomen ook meer licht op je boek krijgt, omdat mensen gemiddeld genomen bij voldoende licht eten.

Slecht voor het boek? Ja, daar zit iets in. Voedsel heeft niet zo’n vaste vorm als een boek, en dus meer de neiging zijn entropie te vergroten. Ten koste van je mooie boek. Het is niet aan te bevelen tijdens het eten van een flink bord spaghetti te lezen in de door Multatuli zelf gesigneerde eerste druk van de Max Havelaar. Maar er zijn genoeg geschikte boeken. Bulkboeken bijvoorbeeld, dat zijn perfecte eetleesboeken.

Een mooie uitkomst is de tafelkatheder. Dat is een standaard waar je je boek in kunt zetten, waardoor het zich min of meer boven je bord verheft. Daarmee is dan meteen het vorige bezwaar weggenomen. Twee vliegen in een klap. Drie, want omdat zo’n katheder meestal van een klem is voorzien, hoef je je boek ook niet meer met vettige vingers open te houden.

Slecht voor je imago? Mensen die slecht van je denken omdat je leest tijdens het eten zijn barbaren, en dus niet interessant. Het zijn vermoedelijk ook mensen die slecht van je denken omdat je wijn bij het eten drinkt, omdat je televisie kijkt tijdens het eten (als je geen boek leest), omdat je linkshandig eet. Nog erger: het zijn mensen die eten noch lezen als een vorm van cultuur erkennen. Barbaren dus. Wij weten wel beter.

ERROR

Deze tekst stond eerder in de By The Way…, nummer 26.

© Roelof Ruules