ERROR’S GENOEG&

Boek 2

Hoe gaat dat, als je een boek koopt? Het meest eenvoudige algorithme is natuurlijk: ga naar de winkel, pak het boek, betaal bij de kassa, en zet het thuis in de kast (of lees het eerst). Maar dat is ook meteen de meest saaie methode. Hieronder volgt het betere recept.

  1. Ga naar de boekhandel. Zoek een goede boekhandel uit. Bij voorkeur een kleinere, zelfstandige boekwinkel, waar de literatuur nog een belangrijk deel van het assortiment vormt. Sommige boekhandels-uit-een-keten zijn vermomd als zelfstandige handel. Broese bijvoorbeeld—het nieuwe logo van Broese *) vind je in andere steden ineens op andere boekhandels terug, die ook allemaal zijn aangesloten bij de keten.
  2. Neus rond in de boekhandel. Niet meteen naar het boek rennen dat je wilde kopen, maar doen alsof je het eigenlijk nog niet helemaal weet. Dat levert soms leuke verassingen op. Meestal ook hevige tweestrijd (’zal ik dan toch maar dít boek meenemen?’), die het beste bestreden kan worden door meerdere boeken te kopen.
    Let ook op verschillende uitgaven van hetzelfde boek. Vooral Engelstalige uitgaven zijn vaak verkrijgbaar in verschillende edities. Dat geldt nog sterker voor boeken waarvan de auteursrechten verlopen zijn: de classics. Er heerst al enige tijd een kleine oorlog tussen Penguin en Oxford UP rondom de Engelse klassieken uit de vorige eeuw. Penguin is van oudsher de maker van goedkope kwaliteitspockets, maar soms verdient Oxford toch de voorkeur. De prijs kan doorslaggevend zijn, of de uitvoering, en in een enkel geval moet je gewoon aan het boek ruiken (en dan wint Penguin, want die ruiken lekkerder).
  3. Het kortste bestanddeel van dit recept: betaal. Altijd een beetje nare ervaring. Maar levensmiddelen kosten nu eenmaal geld, en van alle levensmiddelen gaan boeken toch wel het langste mee.
  4. Naar huis met je boeken. Hoeft ook niet lang te duren.
  5. Nooit meteen je nieuwe boeken in de kast zetten. Boeken moeten eerst wennen aan hun nieuwe omgeving, en jij aan je nieuwe boeken. Direct gaan lezen mag wel, want daar zijn boeken voor bedoeld. Maar beter is het boek eerst een beetje door te bladeren, hier en daar een beetje lezen (had je ook al in de boekwinkel gedaan), en het eerst een paar dagen te laten liggen. In de tussentijd kun je dan bedenken waar je het in boekenkast gaat zetten. Want dat is ook een verhaal apart.
ERROR

Deze tekst stond eerder in de By The Way…, nummer 24.

© Roelof Ruules