ERROR’S GENOEG&

Sneeuw

Er is iets met sneeuw. Ik weet niet wat het is, maar ik heb iets met sneeuw. Ik word helemaal sentimenteel als ik sneeuw zie. Ik kan er niet genoeg van krijgen. Het liefst in dikke pakken, minstens veertig centimeter, zodat je er doorheen moet waden.

Het vervelende in Nederland is dat, áls er al sneeuw valt, de overheid daar onmiddelijk zo’n berg zout over uitstort dat de vervuiling van de Maas er bij in het niets verdwijnt. Sneeuw-in-Nederland is equivalent met modderige pap, met slipperige derrie. Daar is niets sentimenteels aan.

Nee, geef mij dan maar sneeuw in de film. Je ziet het met name in de films uit de hoogtijdagen van Hollywood, of films die in die trant zijn gemaakt. Mijn liefste sneeuwfilms zijn echter geen Hollywood-draken: Shop around the corner van Ernst Lubitsch, en Fanny og Alexander van Bergman. Dát bedoel ik met een flink pak sneeuw. Tekenfilms-met-sneeuw doen het trouwens ook altijd goed in mijn besneeuwde hart. Denk aan Sneeuwitje (alleen de titel al!) en Bambi.

Verhalen die zich in de winter afspelen, vooral als ze een beetje kinderlijk zijn én goed aflopen, dat is ook altijd raak. Winnie-the-Pooh in de sneeuw, samen met Piglet, terwijl ze hun eigen voetsporen volgen. (Precies dezelfde grap haalt Hergé uit met Jansen en Janssen in Het zwarte goud. Maar Hergé plaatst de heren in de woestijn, en dan is er niets meer aan.) Of Mole en Ratty, uit The Wind in the Willows, terwijl ze de weg kwijt zijn en uiteindelijk terecht komen in het oude hol van de mol. Waar de spitsmuizen vervolgens een kerstserenade komen brengen en het hoofdstuk eindigt met een overdadig souper. Heerlijk! Daar smelt je toch bij weg!

Er is ook sneeuwmuziek. Dat is niet per definitie muziek die bedoeld is om sneeuw te verbeelden, maar waar ik me sneeuwig bij kan voelen. Tschaikovski doet het altijd erg goed, zeker in de Notenkraker (maar dat speelt dan ook met kerst), en Debussy kan er ook wat van.

En tenslotte heb je de échte sneeuw. Niet in Nederland dus, maar in de Alpen. Ik ben een fervente skieër. Ik weet dat het niet goed is voor het milieu, en dat het volgende argument een drogreden is, maar ik doe weer andere slechte dingen niet, dus laat mij nou alsjeblieft skieën.

Voor mij kon de échte winter niet vroeg genoeg komen. Ik zit alleen in het verkeerde land…

ERROR

Deze tekst stond eerder in de By The Way…, nummer 23.

© Roelof Ruules