ERROR Off The Road

Terrorist

De politie van Basel moet wel gedacht hebben een grote vis te vangen. Een Fransman die aanslagen wilde plegen op openbare gebouwen. In Frankrijk, dat is algemeen bekend, lopen veel Noord-Afrikanen rond die banden hebben met terroristische organisaties. Oppakken dus, die vent.

En zo werd Pierre Boulez van zijn bed gelicht, van zijn paspoort ontdaan en drie uur vastgehouden. De componist en dirigent, inmiddels 75 jaar oud, stond op een Zwitserse lijst van van terrorisme verdachte personen. Niet per ongeluk maar met reden: in de jaren zestig had hij gezegd dat wat hem betreft alle operahuizen opgeblazen konden worden.

Dat een overijverige politiebeambte de beslissing nam om Boulez op te pakken kan ik me nog voorstellen. Ik ken genoeg mensen met een behoorlijke culturele achtergrond, die toch niet weten wie Pierre Boulez is. Ik weet ook niet wat er precies op die lijst heeft gestaan. Misschien wel niet meer dan wat persoonsgegevens en de vermelding “aanzetten tot terroristische aanslagen”.

Pierre Boulez (c) BBC Wat mij echt intrigeert is wie Boulez op die lijst heeft gezet, en wanneer dat is gebeurd. Al in de jaren zestig? Of kortgeleden, nadat men allerhande elektronische archieven had gescanned op het woord ‘opblazen’? En de man die Boulez er uit heeft gepikt (eerlijk gezegd kan ik me niet anders voorstellen dan dat het een man is geweest), die zal toch niet in z’n eentje de beslissing hebben genomen? Er zal toch ook een superieur geweest zijn die het bewijsmateriaal heeft bekeken en heeft gezegd: “Yep, dat is er één”.

Vervolgens ga je je afvragen wie er dan nog meer op die lijst staan. Er zijn in de jaren zestig, en ook daarna, wel meer mensen geweest die zich in dergelijke termen hebben uitgelaten over het toenmalige establishment. Daar zaten heel respectabele mensen bij. Ik kan niet nagaan in welke context Boulez zijn uitspraken heeft gedaan, maar ik kan me niet voorstellen dat hij ook werkelijk meende dat alle operahuizen konden worden opgeblazen. Bovendien heeft hij al vanaf het midden van de jaren zeventig zelf als dirigent meegewerkt aan opera’s.

Bij alle discussies over de aanpak van het terrorisme wordt er steeds weer gewezen op het belang van de privacy en het beschermen daarvan. Ik hoor nooit iemand over dit soort zaken: de intelligentie van degenen die het terrorisme moeten aanpakken. In Italië is al eens een Duitse trucker opgepakt omdat een douanier op de vrachtbrief het woordje ‘Laden’ tegenkwam. Zou die douanier nou echt niet bedacht hebben dat het wel erg onwaarschijnlijk is dat iemand die in dienst is van Bin Laden met officiële documenten rondsjouwt waar dat dienstverband zonder meer uit blijkt?

Is dit soort mensen ook verantwoordelijk voor het scannen van documenten? Dat wordt lachen, met alle rommel die er op het web te vinden is. Oppassen dus als je een mop vertelt op je webpagina: voor je het weet kun je aangehouden worden.

Ik heb er eigenlijk geen vertrouwen in dat het in Nederland veel beter is. Oud-provo’s, leden van de kraakbeweging, dienstweigeraars: die zijn natuurlijk sowieso verdacht. Maar ook Dolle Mina’s en acteurs die meededen aan de Actie Tomaat zullen op hun tellen moeten gaan passen. Ik zal er niet vreemd van opkijken als binnenkort Hans Zoet van zijn bed wordt gelicht, de oud-presentator en fanatiek ballonvaarder.

ERROR

Deze tekst is ‘Off The Road…’, december 2001

© Roelof Ruules