A SMALL MARGIN OF ERROR

Seks

Veronica heeft september uitgeroepen tot sekstember. HUMOR!!! Maar intussen zit ik wel ineens naar ‘seks’ te kijken bij Veronica, en als er twee dingen niet samengaan dan zijn het wel seks en Veronica. Bij Veronica heet ‘seks’ ook vaak ‘erotiek’. ‘Seks’ klinkt namelijk zo hard, maar ‘erotiek’ heeft de connotatie van verhevenheid en kunstzinnigheid. En hard durven ze bij Veronica niet te zijn, maar ‘kunstzinnig’ is altijd een welkom toevoegsel.

Wat bij Veronica onder de noemer ‘erotiek’ gaat heeft niets met erotiek te maken, en nog veel minder met seks. Als er bij Veronica al iets van seksuele handelingen te zien valt, dan zijn die meestal onnatuurlijk, onuitvoerbaar, of onbegrijpelijk—en daar komt dan nog eens een ferme laag seksistische hypocrisie overheen, zodat het resultaat voornamelijk lachwekkend is. Want laten we eerlijk zijn, een vrouw mag van Veronica uit de kleren tot ze poedelnaakt is, maar van een man zien we nooit een piemel (en als we die dan per ongeluk toch zien, dan toch nooit in een toestand die ons doet denken aan seks). Ik heb ooit eens een programma gezien over de Karma Sutra, kennelijk onder het motto ‘zoveel mensen, zoveel standjes’. Het werd gebracht als een educatieve uitzending, maar we weten allemaal wie er werkelijk naar keken (en wat ze ondertussen deden).

Nu moet ik wel toegeven: Veronica maakt het mij als kijker wél heel gemakkelijk. Al die zogenaamde seks wordt namelijk voorzien van een zogenaamde voice-over en de man die dat doet is altijd ene Jos van Berge-Henegouwen (of zoiets). Altijd diezelfde bruine, waarschijnlijk zwoel bedoelde stem, die ons de ene dubbelzinnigheid na de andere toevoegt. Niet zodra hoor ik die stem zoiets zeggen als: "Juffrouw Josje geniet wanneer zij haar mannelijke collega’s een lesje leert", of ik ben alweer weggezapt naar het volgende kanaal.

Kom mensen, laten we elkaar geen mietje noemen. Veronica is voor pubers, en dan pubers van een jaar of veertien. We weten allemaal wat seks werkelijk inhoudt. Of als we het niet weten—academici schijnen pas op bovengemiddelde leeftijd aan seks te doen, en uit eigen ervaring weet ik dat dat klopt—dan kunnen we ons er in ieder geval een intelligente voorstelling van maken. Daarom wil ik iedereen hier oproepen om voorgoed een eind te maken aan Veronica. Wég met dat loze gezwijmel van onvolwassen tieners. Laat ze met hun fikken van onze seks afblijven, en met hun poten van onze beeldschermen.

ERROR

Deze tekst stond eerder in de By The Way…, nummer 43.
De HTML-versie is al jaren de meest bezochte ERROR-pagina. Hoe zou dat toch komen…

© Roelof Ruules