ERROR’S GENOEG&

Voetbal

Ga ik over voetbal schrijven? Ja, ik ga over voetbal schrijven, hoewel ik vrijwel niets weet van die sport, en er ook niet erg in geïnteresseerd ben. Maar ik las zo’n leuk artikel in de NRC. Of eigenlijk was het niet eens zo’n leuk artikel, maar er stond zo’n leuk overzichtje bij, met van alle spelers behalve de naam ook nog de geboortedatum, het aantal interlands, en het aantal doelpunten in die interlands. Kijk, daar houd ik nu van, van dergelijke getallen.

Iedereen weet inmiddels wel dat er zeven Ajacieden meegaan, vijf Feyenoorders en twee van PSV, dus dat is nauwelijks interessant. Wat ik mij meteen afvroeg, en dus ook heb nagegaan, is: wie is de oudste, en wie de jongste speler? Wie maakte de meeste interlands mee, wie scoorde de meeste doelpunten, en wie had het hoogste rendement? Welnu, hier volgt de uitslag van een kleine statistisch onderzoek.

De oudste spelers zijn respectievelijk Wouters (33), Blind (32) en Gullit (31), en de jongsten zijn Van der Sar (23), Van Gobbel (23) en Overmars (21). Er zit bijna evenveel leeftijdsverschil tussen de jongste en de oudste speler (bijna twaalf jaar), als tussen de oudste speler en coach Advocaat (bijna dertien jaar). De meeste interlands werden gespeeld door Koeman (70), Rijkaard (67) en het duo Gullit/Wouters (beiden 64, maar Gullit scoorde vaker), en de minste door Numan (3), Snelders (1) en Van der Sar (0). De meeste doelpunten werden gemaakt door het duo Bergkamp/Gullit (beiden 16, maar Bergkamp speelde minder wedstrijden), Koeman (13) en Rijkaard (7), en de minste doelpunten, nul dus, door zeven spelers, maar daarbij zitten wel drie keepers.

Een interessant getal is het moyenne, dat is het aantal doelpunten per interland. Het klassement wordt hier aangevoerd door Van Vossen (0,86), Bergkamp (0,55) en Ronald de Boer (0,5). De ‘beroemde’ spelers zijn dus niet per definitie de spelers met het hoogste rendement—hoewel Rijkaard zestig interlands meer speelde dan Van Vossen, scoorde hij maar éénmaal vaker. In totaal zijn de 22 heren goed voor 480 interlands met alles bij elkaar 81 doelpunten.

Wat mij betreft kan het WK al niet meer stuk, al zullen de wedstrijden zelf me koud laten. Het is wel zeer te betreuren dat men bij voetbal zo weinig op de cijfertjes let. Nu valt er ook niet zo veel te tellen als bij cricket (volkomen willekeurig voorbeeld), maar je kunt nu eenmaal niet alles hebben. Het blijft tenslotte maar sport.

ERROR

Deze tekst stond eerder in de By The Way…, nummer 34.

© Roelof Ruules