ERROR’S GENOEG&

375

[Sir Garfield St Aubrun Sobers] De meeste Nederlanders zullen wel nooit van Brian Lara hebben gehoord. Diezelfde Nederlanders zullen ook wel niet van Sir Gary Sobers hebben gehoord. Voor deze mensen zal 18 april 1994 niet de geschiedenisboeken ingaan—in ieder geval niet in verband met deze twee namen. En 3 maart 1958 zal al evenmin een speciale betekenis voor ze hebben. Toch verbeterde Brian Lara op die 18e april een wereldrecord dat al sinds die 3e maart in handen was van Sir Gary.

De hele morgen was Lara al een beetje nerveus. Had hij in de voorgaande twee dagen een totaal opgebouwd van 320 met louter slagen naar de omheining, nu leek hij zich maar al te zeer bewust van de mogelijke historische waarde van deze dag. Lara had zich al ruim bewezen: door (als twaalfde in de geschiedenis) de magische grens van 300 te passeren wist hij zich in ieder geval verzekerd van een premie van 73,500 ponden. Maar het te kloppen totaal was 365, nog 46 runs weg, en 46 is een heleboel.

[Brian Charles Lara] Het duurde alles bij elkaar bijna twee uur voor hij 41 runs bij elkaar had gesprokkeld, ‘mainly from singles’ zoals Jonathan Agnew ons verzekerde. Maar toen kwam de beer los. Lara lepelde de bal weer naar de omheining alsof hij zojuist in het veld was gekomen, en het publiek stond op de banken. Twee ballen later was het raak: Lara speelde een prachtig ‘hookshot’ op een bal van Lewis en kwam daarmee op 369—een nieuw wereldrecord en het einde van de 365* van Sir Gary.

De match werd voor tien minuten stilgelegd, tijdens welk interval de politie zogenaamd probeerde de supporters van het veld te houden. Sir Gary zelf kwam van de tribune om zijn opvolger te omhelzen. De scheidsrechters, de tegenspelers, iedereen deed mee aan het feest. Het ging immers al lang niet meer om de uitslag van deze test, maar om een historische prestatie, die algemeen gezien wordt als het hoogste wat een batsman kan behalen in testcricket: de ‘triple’ in één innings, en in dit geval de hoogste ‘triple’ ooit.

Dat is het mooie van testcricket: er zijn nog dromen te verwezenlijken. De al even legendarische Vyv Richards vertelde voor de radio hoe hij was opgegroeid met maar één getal in zijn hoofd: de 365* van Sir Gary. Vanaf nu zullen er generaties opgroeien met de 375 van Brian Lara. Want na het feest ging de wedstrijd gewoon door, en niet lang daarna werd Lara gewoon uitgevangen. Historisch of niet: een testmatch blijft een testmatch.

ERROR

Deze tekst stond eerder in de By The Way…, nummer 33.
Links and photographs thanks to CricInfo, the home of cricket on the internet.

© Roelof Ruules