ERROR’S GENOEG&

LATEX

Waarom is LaTeX, of TeX, het mooiste programma dat ik ken, van alle programma’s die er bestaan om teksten te verwerken en die ik ken? Waarom is, laten we zeggen, WordPerfect niet mooier?

In mijn vakgroep is een enkele medestudent overtuigd gebruiker van WP, en hij ‘illustreert’ zijn gelijk regelmatig met dingen die hij heeft gedaan in zijn document. "Kijk," zegt hij dan, "dit kan ik nu met WP." En dat met een blik in zijn ogen waaruit zowel trots als neerbuigendheid spreken. Trots omdat het hem toch maar weer gelukt is zijn document te verfraaien. Neerbuigendheid omdat dát in LaTeX natuurlijk uitgesloten is. Ik moet hem altijd teleurstellen, en meestal—niet altijd—is mijn LaTeX-oplossing fraaier dan zijn WP-aanpak.

Dat is het sleutelwoord: fraaier. Niet alleen is het aangezicht van een LaTeX-bestand mooier dan bij welk ander pakket ook, ook de manier om tot dat resultaat te komen is mooier. Oordeel zelf. Stel: ik wil een sectiehoofdje genereren, waarvan de tekst bovendien wordt opgenomen in een inhoudsopgave. Met LaTeX heb ik daar twee commando’s voor nodig: één voor de inhoudsopgave, en één voor het sectiehoofdje zelf; LaTeX doet de rest. Met WP moet ik (1) de tekst aanmaken, (2) de tekst markeren als op te nemen in de inhoudsopgave, waarbij ik (3) ook nog moet bedenken welk hiërarchisch niveau de sectie heeft, (4) de inhoudsopgave definiëren en tenslotte (5) de inhoudsopgave genereren. Wat is nu fraaier?

Nog een voorbeeld: het maken van een bibliografie. Niet iets wat alle dagen voorkomt, maar áls het voorkomt, dan komen de verschillen tussen LaTeX en WP wel heel gruwelijk boven water. Want wat een ellende is het om een bibliografie te bouwen in WP. Ik zal hier niet beweren dat het in LaTeX zo gemakkelijk is, maar de tijd die het je kost is een fractie van de tijd die je met WP kwijt bent. En wat is nu belangrijker?

Hoe moet ik nu aangeven waarom LaTeX nu mooier is? Het is zoiets als het verschil tussen een goed uitgeruste keuken en het vriesvak van de Albert Heijn. Uit het vriesvak van de Albert Heijn kun je allerlei mooie dingen halen. Het lijkt wel of je er alles mee kan doen, maar alles blijft dat nare prefab diepvriessmaakje houden. Voor een goed gebruik van de keuken moet je meer voorkennis hebben, en een beter inzicht, maar daarmee kun je dan ook écht alles maken. Mijn voorkeur gaat uit naar koken. En dus naar LaTeX.

ERROR

Deze tekst stond eerder in de By The Way…, nummer 30.

© Roelof Ruules