ERROR’S GENOEG&

lijst 1

Vanaf nu ga ik het alleen maar over genoeglijke dingen hebben. Er is al zoveel ellende in de wereld. Een triviale lijst is een bijzonder genoeglijk ding, en dus open ik deze serie met een triviale lijst, die voor de gelegenheid aansluit op het introductie-kiekeboek.

[Even tussen haken: wat is een triviale lijst? Heel eenvoudig: een lijst die volslagen triviale zaken bevat. Nico Scheepmaker was er een groot liefhebber van, en in Engeland worden er regelmatig boeken uitgegeven met trivial facts. Ik ga dus niet vertellen hoeveel meisjes en jongens er per studierichting rondlopen, want die cijfers zijn ook officieel wel bekend, dus niet triviaal, en dus niet echt interessant.]

De voornaam die, met 7 vermeldingen, dit jaar het meeste voorkomt is Jeroen. Sander doet het goed op de tweede plaats met 6 treffers, terwijl de heren Erik, Jan, Martijn, Michiel en Peter in een respectabel pelotonnetje volgen met 5 instanties elk. Daarbij moet wel aangetekend worden dat ik ‘Eric’ in dit geval heb meegeteld als ‘Erik’. Bovendien zijn de Jannen ‘kaal’, dat wil zeggen dat ze niet in combinatie met een andere voornaam voorkomen. Had ik die gevallen wel meegeteld, dan was Jan de absolute overwinnaar geworden met 11 vermeldingen.

De familienaam die het meest voorkomt is Raeven, met drie leden, die bovendien ook nog echt familie van elkaar zijn. De langste achternaam is Bouissaghouane (14 letters), de eennalangste Mohammadkhani (13). Diverse achternamen tellen 12 letters. Hierbij zij opgemerkt dat voor- en tussenvoegsels niet zijn meegeteld, evenmin als meervoudige namen. De kortste achternaam luidt Li. Een twijfelgeval is Kai Lai Or, omdat ik niet weet wat hier de achternaam is. Drie letters voor een achternaam is heel gewoon.

De initiaal die het minste kans op herkenning geeft is de letter M, waarmee maar liefst 45 voornamen beginnen. De letter J komt 29 keer. Is de initiaal een I, een O of een Y, dan is de keuze beperkt tot twee mensen voor elke letter. De letters Q, U, X en Z komen in het geheel niet voor.

Voor alle duidelijkheid: een vermelding op deze lijst is eervol, maar geeft geen recht op enige prijs of financiële tegemoetkoming.

ERROR

Deze tekst stond eerder in de By The Way…, nummer 19.

© Roelof Ruules