ERROR: GENOEG!

Training

Zelfs als ik de kleuterschool niet meereken, volg ik al twintig jaar enige vorm van onderwijs. Daarnaast heb ik vier jaar tennisles gehad, en drie jaar pianoles, alsmede cursussen in diverse aspecten van het toneelspel. Maar nooit, nooit, heb ik zindelijkheidstraining gehad. Natuurlijk heb ik ooit geleerd het op een potje te doen, en slechts dan nadat ik dat van tevoren had aangekondigd. Maar hoewel ik me van die tijd weinig herinner, weet ik absoluut zeker dat dat geen zindelijkheidstraining werd genoemd. Je werd gewoon zindelijk, of je werd het niet, en daarmee was de kous af.

Maar de tijden zijn veranderd, en het geplas van de ouderwetse kleuter heeft plaatsgemaakt voor het gezeik van de moderne verkoop-manager. Hoe is dat zo gekomen? Het stond er niet best voor in de antifaeces-industrie. Aan de luier viel weining meer te verbeteren. De plasgoten, de ultra-absorberende boven-, onder- en zijlagen, de elastifitbandjes en de antislipstroken waren volledig uitgeëvolueerd. Wat te doen? De baby van vandaag is de consument van morgen en dus een niet te versmaden doelgroep, maar je moet die doelgroep wel iets te bieden hebben. Dus bedachten de yuppen van het sales department de luierbroek. Een geniale vondst, want de consument koopt nu niet alleen vijftig luiers, maar ook nog vijftig broekjes in plaats van één, en betaalt dus negenenveertig keer teveel. Tel uit je winst. Maar hoe krijg je de consument zover dat hij ook werkelijk negenveertig overbodige broekjes gaat kopen? Het toverwoord van de yuppen van de brainstorm division luidde: ‘zindelijkheidstraining’. De heren yuppen copywriters deden de rest.

Nu zitten wij dus dagelijks te kijken naar arrogante blagen die een dermate hoge intelligentie aan de dag leggen, dat het volstrekt onbegrijpelijk is dat ze nog niet zindelijk zijn. Ze kunnen zelfs het woord ‘zindelijkheidstraining’ uitspreken, terwijl alle kinderen die ik ken in die leeftijdsgroep niet verder komen dan ‘bah’ of, iets later, ‘poep’.

Die kinderen, én de ouders van die kinderen die verantwoordelijk zijn voor dergelijke arrogantie, én de sales-yuppen en copywriters die verantwoordelijk zijn voor al deze ellende, dienen publiekelijk een pak voor hun broek te krijgen, waarna zij zonder eten naar bed worden gestuurd. Als straf voor hun onzindelijk gedrag.

ERROR

Deze tekst stond eerder in de By The Way…, nummer 18.

© Roelof Ruules