ERROR

Internationaal

Met de bus van Rotterdam naar Londen, overtocht met de hovercraft, of met de veerboot als het stormt. Het is eind december, het stormt, en we reizen door Vlaanderen. Goed reisgezelschap lijkt onontbeerlijk.

Ik wordt op mijn wenken bediend. Naast mij zit een hoogleraar uit Caracas, Venezuela, die op sabbatical leave naar ons land is gekomen. En naast haar een promovendus in de landbouwwetenschap, die Sierra Leone tijdelijk voor Nederland heeft verruild. Een internationaal gezelschap op tournee door West-Europa, wat kan een mens nog meer wensen aan het begin van de kerstvakantie?

We zijn het er over eens dat het weer in Nederland niet geweldig is. Wat dat betreft hebben Sierra Leone en Venezuela meer te bieden. Maar die landen kennen weer geen Sinterklaas, en de fenomenen ‘bitterbal’ en ‘oliebol’ op oudejaarsavond zijn blijkbaar ook erg Hollands.

[PRIJSVRAAG: probeer in het Engels uit te leggen wat een bitterbal en wat een oliebol is. Hou het kort. Onder de originele oplossingen verloot ik een setje bitterballen. Inzendingen sturen aan de redactie van de By The Way…, t.a.v. ERROR. vóór de deadline van het volgende nummer.]

De grens tussen België en Frankrijk. Onze vriend uit Sierra Leone wordt door een Franse douanier de bus uitgehaald en meegenomen naar het kantoor. Routine, het zal wel met elke reiziger gebeuren die niet uit de EG komt.

Geen routine, blijkt al snel. Hij heeft geen doorreisvisum voor Frankrijk. Wel een visum voor Engeland, met een verklaring van zijn Nederlandse universiteit dat hij gedurende de maand januari in Londen zal zijn voor wetenschappelijk werk. Niemand had hem verteld dat je voor deze reis, van Rotterdam naar Londen, een visum voor Frankrijk moet hebben.

De Venezolaanse probeert de zaak nog te redden door zich garant te stellen voor de Afrikaan. Zij wil er persoonlijk op toezien dat hij in Frankrijk niet eerder de bus zal verlaten dan om de boot naar Engeland te nemen, en desnoods wil ze in de gaten houden dat hij in Engeland eerst naar een ambassade zal gaan om alsnog de vereiste papieren te halen. Maar de douaniers zijn onvermurwbaar.

Einde van het internationalisme. De onderzoeker blijft de achter, de professor en de student mogen door. Een mooi begin van de kerstdagen.

ERROR

Deze tekst stond eerder in de By The Way…, nummer 10 (2).

© Roelof Ruules