ERROR

Gevaren

Onze reisgids is bedoeld voor de euro-sporende jeugd, maar heeft een rugzakonvriendelijk formaat en gewicht. Dat komt doordat de schrijver voortdurend waarschuwt voor de gevaren die je te wachten staan in het vreemde buitenland. Er zijn twee parameters die bepalen hoe gevaarlijk een plaats is: (a) hoe groter de plaats, hoe gevaarlijker, en (b) hoe verder naar het zuiden of oosten, hoe gevaarlijker.

Neem Napels. Kun je in sommige Italiaanse steden op sommige plaatsen beroofd worden, in Napels ben je uitgekleed nog voor je het station hebt verlaten. Wij wandelen door de spacca Napoli, de oude buurt van Napels, volgens onze gids het centrum van de Napolitaanse mafia, een plek die het bezichten waard is als je dat aandurft. Wij zien inderdaad oude huizen, oude vrouwtjes die de was op hangen, oude mannetjes die met elkaar discussiëren, jonge mensen op scooter-brommers, veertigers die werken. Er gebeurt ons niets.

Wij zijn in Parijs. Een grote stad, maar westelijk, dus iets minder gevaarlijk dan Napels. Wij zitten in een zijstraatje op de rand van een plantenbak en eten een broodje. Plotseling springt er een man te voorschijn, die zich als politieman presenteert en op dwingende toon om paspoorten vraagt. We zijn er voor gewaarschuwd, het is een oude truc: de ‘politieman’ neemt je paspoort mee voor controle, en je ziet het nooit meer terug. Maar je bent in Frankrijk niet verplicht een paspoort bij je te hebben. Wij vragen dus eerst om enige identificatie van politiezijde. De man mompelt iets over een grap en neemt de benen.

Nee, dan Utrecht. Westelijk én klein, wat wil je nog meer. Om tien uur ’s avonds wordt ik van mijn fiets getrokken door een drietal opgeschoten knapen, waarvan één met een mes. Als ik mijn portemonnee (met daarin f7,50) overhandig zeg ik: "Het geld mag je hebben, maar de pasjes en zo wil ik wel graag terug," en terwijl ik dat zeg denk ik bij mezelf ‘rund, er zijn er om minder neergestoken!’. Maar ik krijg de portemonnee met pasjes en al zonder problemen terug. Ze steken nog wel mijn voorband lek, de rotzakken.

De gevaren waarin een reiziger kan verkeren.

ERROR

Deze tekst stond eerder in de By The Way…, nummer 9.

© Roelof Ruules