ERROR

Sneeuw

Ik ben gek op sneeuw. Niet de kleffe grijze drab, die de Nederlanders sneeuw noemen. Ik bedoel the real thing, in grote hopen, dertig centimeter op zijn minst. De mooiste films zijn ook die films waarin het ferm sneeuwt: ‘Shop around the corner’ bijvoorbeeld (ze moeten ook goed aflopen natuurlijk).

Hier staan wij dan, in het dorpje Hintertal te Oostenrijk, aan de voet van de Hochkönig. Op, wat is het, zo’n 1100 meter hoogte. Gegarandeerd sneeuw, heeft men ons verteld. Soms komen ze vanuit Zell am See naar hier, als het in Zell niet wil sneeuwen, heeft men ons verteld. En weet u nog, die Nederlandse prinses die een paar jaar geleden een ongeluk had in Oostenrijk, nou, die was op weg naar Hintertal (of omgeving) toen ze dat ongeluk kreeg. Heeft men ons verteld. Bovendien is Hintertal nog niet ontdekt door het massa-toerisme, zodat de wachttijden bij de skiliften kort zijn, en de pistes goed begaanbaar. Dat is ons verzekerd. Het sneeuwseizoen begint hier eind november en loopt door tot in april, en op de kerk kunnen wij zien dat op 1 mei 1817 de sneeuw zeker zeven meter hoog lag.

Het is nu kerstmis, en Hintertal is groen. Slechts de toppen van de Hochkönig kijken ons wit en meewarig aan, alsof de berg wil zeggen: "Sorry, ik kan er ook niets aan doen, ik sta er hier alleen voor." Natuurlijk, het is gemeen van ons om zo over Hintertal te denken. Wij waren namelijk al eerder in Hintertal, en toen lag er inderdaad voldoende sneeuw, en inderdaad kwamen er toen busladingen skieërs van heinde en verre om van onze sneeuw te genieten en onze pistes overbevolkt te maken. En, eerlijk gezegd, wij waren ook in Hintertal toen prinses Margriet door een dronken Oostenrijker van de weg werd gedrukt, en hoewel zij niet op weg was naar Hintertal, stond het plaatselijke sufferdje er dagenlang vol van, uit respect voor zo’n hoge gast.

Maar eerlijk gezegd, wij denken dat de Hintertalers toch een beetje gestraft zijn. Want de algemene afsluiting van alle skilessen is het driemaal in koor zo hard mogelijk brullen van de woorden ‘Schi Heil!’. En dat klinkt… anders, zo tussen deze bergen, een beetje… onaangenaam. Ze hebben er zelfs de Nederlandse televisie mee gehaald, de Hintertalers. En daarom, denken wij, is Hintertal groen dit jaar.

Althans, zo denken de Nederlanders alhier. Om nog een beetje verbergen dat ze eigenlijk goed de pest in hebben.

ERROR

Deze tekst stond eerder in de By The Way…, nummer 8.

© Roelof Ruules