ERROR

Magic

Goedkoop naar Londen, met de bus, met kerstmis, en ook nog met de hele familie. Het kan: de busmaatschappij heet Magic Bus, en rijdt dagelijkse low-budget lijndiensten op heel Europa en Engeland. Een soort streekvervoer, maar dan groter. We stappen op op het Jaarbeursplein, en vertrekken naar Zeebrugge.

We raken in gesprek met twee punkers uit Friesland, die op de bank voor ons zitten. De voorgaande nacht is er bij Zeebrugge een veerboot in de storm vergaan, en dat is natuurlijk het gesprek van de dag. Het stormt nog steeds, tegen de tijd dat we in de haven aankomen. Onze overtocht, die om middernacht zou aanvangen, is geschrapt: veerboot immers gezonken. Het gezelschap wordt in een gezellige kantine geloodst. De buislampen schijnen er vrolijk op levend witte tegels, terwijl op het enige televisietoestel dezelfde aflevering van Top-Pop wel acht keer wordt herhaald (zonder geluid).

We varen nu af om vijf uur ‘s nachts, is ons beloofd, maar door omstandigheden wordt dat zes uur. Het stormt nog steeds. Toch levert deze vertraging een onverwacht genoegen: de zon is al op als we de haven van Dover binnenvaren, en beschijnt de krijtrotsen in warme winterkleuren. Het genoegen is van korte duur: de chauffeur heeft zijn lampen aan gelaten, zodat we moeten wachten op de haven-sleepdienst. Natuurlijk wordt eerst de gehele boot leeggehaald, voordat men zo’n domme chauffeur wegsleept.

Onderweg naar London gaat de achterdeur van de bus regelmatig vanzelf open. De eerste keer stopt de chauffeur om hem zelf te sluiten. De tweede keer ook. Bij de derde keer roept hij: "Slam the backdoor please, thank you." Zonder ernstig oponthoud komen we aan in Londen.

Tweede kerstdag, een zondag in het park. Bij de speakers corner ontmoeten we zowaar de Friese punks uit de bus. Ze kijken sip. Ach ja, ze moeten immers morgen alweer naar huis. "Nee," zeggen ze, "dat is het niet." Hebben wij het dan nog niet gehoord? Het is op alle journaals: Magic Bus is failliet, alle overtochten zijn geannuleerd. Wij haasten ons naar huis. Via het journaal komen wij aan een telefoonnummer, dat echter gekoppeld is aan een antwoordapparaat: tegen geringe bijbetaling kunnen wij met een andere maatschappij terug naar het continent. En de band besluit met die magische Engelse beleefdheid: "We apologize for any inconvenience, and wish you merry Christmas and a happy Newyear."

ERROR

Deze tekst stond eerder in de By The Way…, nummer 7.

© Roelof Ruules