ERROR

Waas

Het is de weg van Gent naar Antwerpen, en dus ook de weg van Antwerpen naar Gent. Hij voert door het Land van Waas. Wie of wat Waas was weet ik niet. Mijn encyclopedie (een heel dunne) vertelt niet meer dan dat het een veelgebruikte historische naam is voor het noordoosten van Oost-Vlaanderen. Langs de weg staan borden waarop een figuur zichtbaar is, gekleed in een middeleeuwse mantel met kap. De figuur, voor zover zichtbaar onder de kap, heeft nog het meeste weg van een vos.

‘Voor zover zichtbaar’ lijkt wel het sleutelbegrip, op deze belgische snelweg. Er hangt een vieze nevel over het gebied, die geen mist is. Het zal de waas van het land wel zijn. Het wegdek zelf is vaag: slecht onderhouden en grijs van kleur. De markeringen zijn hier en daar volledig weggebladderd. Om de drie kilometer is de vangrail weggefrommeld in de middenberm. Sommige kreukels zien er uit alsof ze er al jaren zijn. De middenberm zelf bestaat uit hoge struiken. De borden die in de middenberm staan worden er soms helemaal door afgedekt. Niet dat er veel aan die borden te zien valt. Ze zijn, het wordt eentonig, vaal en vergaan. Ik meen zelfs een bord te zien dat vaalroze is, maar ik kan me nauwelijks voorstellen dat er roze borden geplaatst worden in dit wazige land. Alleen de borden van Waas zelf zien er frisgroen uit. Die zullen dus wel niet zo lang geleden neergezet zijn.

De enige reden dat het gras hier niet door het wegdek heengroeit is dat er dagelijks veel auto’s overheen rijden. Zo hard mogelijk overheen rijden. Want wie van Nederland naar Frankrijk wil, of vice versa, moet wel door België. En het is met name dit deel van België dat ik het liefst in zijn geheel zou willen overslaan. Afgezien van een klein bebergd stukje in het zuidoosten is België één grote verschrikking. Ik stel voor dat we een paar tunnels onder België aanleggen, en er dan verder niet over praten.

ERROR

Deze tekst stond eerder in de By The Way…, nummer 2.

© Roelof Ruules