ERROR’S VIRTUAL REALITY

Introductie

Aan alle eerstejaars: welkom, en aan alle ouderejaars: ha! Verplichte vraag: goeie vakantie gehad? Ik niet, maar dat is nu niet zo belangrijk. Andere verplichte vraag: waar zijn jullie geweest? Ik ben een tijdje op Mont Buys Ballot (spreek uit bwie ballóh) geweest, daarna een weekje of twee aan de Costa del Surie (© Marnix/Louis, maar de foto op die briljante ansicht was door mij gemaakt, ja?), en tenslotte heb ik gezeten in Pension Maurice, een vrijwel onbekend etablissement niet ver van hier—wat mij betreft verdient het drie sterren, maar Michelin denkt daar heel anders over. Laatste verplichte vraag: nog iets leuks meegemaakt? Nou, nee dus. Het was weer een zwaar geval van komkommertijd, dus zelfs de krant bood weinig soelaas—op het Grote Evolutiedebat na dan, dat toch wel op de lachspieren werkte. Maar verder was het niets, deze zomer. C’est la vie, on dit.

Tijd dus voor een nieuwe herfst, en een nieuw geluid. Mag ik jullie, vanaf morgen, binnenleiden in ERROR’s Virtuele Realiteit. Ik heb nu bijna 60 nummers lang gepraat over min of meer actuele zaken en min of meer ware gebeurtenissen, het wordt tijd om de onbestaande werkelijkheid te beschouwen. Dat is trouwens erg in de mode, zeker nu dankzij Bill Gate$ binnenkort iedere pummel op het Internet kan. Voor wie er nog niet geweest is: het stelt nog niet zo heel veel voor, dit elektronisch karrespoor. Het aantal nerds is groot, discussies ontstijgen in de regel zelden het niveau van puberaal gezeik. Maar goed, je moet er eens een keer geweest zijn.

Voor de liefhebbers: virtuele en uitgebreidere versies van deze en voorgaande kolommen zijn te vinden op het WereldWijde Web, op het adres
http://www.phys.uu.nl/~ruules/error/ .

Eventuele afbreekstrepen in dit adres dienen genegeerd te worden, maar de tilde ~ moet er wel in.

Oh, en voor degenen onder jullie die vorig jaar na nummer 50 nog wel eens een BTW hebben gelezen: vanaf morgen onderteken ik gewoon weer met ERROR. Het gaat tenslotte om de Virtualiteit, en iedereen weet nu hoe ik werkelijk heet. Mijn mening over pseudoniemen-van-één-letter blijft echter onverkort staan. Beware, sigma’s of the world!

Opgedragen aan Hugo Pratt, één van de meesters van de virtuele realiteit, ruim voordat dat begrip door jonge computerhonden werd geannexeerd. Hij overleed op 20 augustus jongstleden, en liet ons onder andere de eeuwige wees Corto Maltese na.

ERROR

Deze tekst stond eerder in de By The Way…, nummer 60.

© Roelof Ruules