A SMALL MARGIN OF ERROR

50

Dit is de vijftigste By The Way… Redactie: gefeliciteerd! En omdat ik tot nu toe in alle BTW’s heb geschreven, is dit dus ook mijn vijftigste kolom. Vijftig kolommen, hoe heb ik het bij elkaar gekregen!

Wel, die vijftig klopt ook niet helemaal. Het zijn er meer. Er is namelijk een nulnummer geweest, een probeerseltje, waarin ook al een kolom verscheen. En daarnaast heb ik een paar kolommen geschreven die het nooit tot drukwerk hebben gebracht. Maar globaal zijn het er dus vijftig.

Ik heb uitgerekend dat de gemiddelde lengte van die kolommen ongeveer 410 woorden was, dus het totaal aantal woorden komt op ruim 20000. Als je bedenkt dat een gemiddelde Nederlandse roman zo’n 300 woorden op een pagina heeft staan, dan heb ik inmiddels dus zo’n zeventig pagina’s gevuld, alleen al met mijn kolommen. Dat is een korte novelle, of een lang verhaal. Uiteraard is er niet één uitgever die mijn kolommen ooit zou willen uitgeven, maar wie weet, als ik later per ongeluk heel beroemd word, kunnen ze er toch nog een fraai boekje van maken. Dan moet ik wel al dood zijn, want er zijn maar een paar van die kolommen (drie of zo) die ik nog eens in druk zou willen zien verschijnen. (Ze zijn overigens voor het grootste gedeelte terug te vinden op het WereldWijde Web, via A-Eskwadraat.)

Kost dat nou moeite, zo’n kolom schrijven? Nee, niet echt. Meestal klop ik er in één keer een stuk of vier of vijf uit, zodat ik weer een maand of wat vooruit kan. Je moet even een ideetje hebben, daarna gaat het meestal vanzelf. En oefening baart kunst, zo werkt het natuurlijk ook nog. Iedereen kan het. (Iedereen? Nou, okee, bijna iedereen kan het.) En om dat te bewijzen zal ik bij dezen een prijsvraag uitschrijven.

PRIJSVRAAG: Schrijf een kolom. De prijs (naast publicatie): een door mij vervaardigde maaltijd of een boekenbon. Het onderwerp maakt niet uit, de lengte moet ongeveer 400 woorden bedragen (dus de lengte van een kolom in de BTW). Ik ben het enige jurylid, en over de uitslag kan weliswaar worden gediscussieerd, maar of het uitmaakt voor het resultaat is maar zeer de vraag. Bij gelijke kolommen wordt de voorkeur gegeven aan die van een vrouw. De sluitingsdatum zullen we ruim nemen: 10 maart—ik heb zelf voor één kolom ongeveer drie kwartier nodig, dus een maand zou genoeg moeten zijn. Inleveren bij mij persoonlijk of via de redactie.

Zo, dat scheelt mij in de toekomst ook weer één kolom…

ERROR

Deze tekst stond eerder in de By The Way…, nummer 50.

© Roelof Ruules