A SMALL MARGIN OF ERROR

Welkom

Dag nieuwaangekomen eerstejaars, ik wil jullie hartelijk welkom heten aan deze Faculteit. Laat ik mij even voorstellen. Mijn naam is ERROR en ik ben het enige lid van A-Eskwadraat dat in alle BTW’s heeft geschreven. Ik ben daar niet buitengewoon trots op, maar het is in ieder geval een zeker wapenfeit, en ik kan niet zeggen dat mijn universitaire carrière erg veel zekere wapenfeiten telt.

Welkom dus in de Universitaire wereld, en geniet er maar van zolang het nog kan. Want het zou wel eens niet zo lang meer kunnen duren. ‘Paars’ heeft weliswaar de meest ingrijpende beslissingen op de lange baan geschoven (dat wil zeggen, op het moment dat ik dit schrijf), maar de Universiteit gaat veranderen.

Als ik ooit nog eens afstudeer word ik gewoon doctorandus. Omdat de meesten van jullie wel geen Latijn meer gehad zullen hebben, zal ik jullie vertellen dat dat ‘doctor wordende’ betekent. Niet dat ik denk ooit doctor te worden, maar het is een mooie gedachte dat je nog op weg bent naar iets hogers. Maar jullie worden bachelor, en zoals jullie weten (of zouden moeten weten) betekent dat ‘vrijgezel’. Jazeker, jullie gaan opgeleid worden tot vrijgezel. En voor degenen onder jullie die zich buitengewoon goede vrijgezellen hebben betoond volgt er nog een opleiding tot master, dat ‘meester’ betekent. Jullie hebben dan waarschijnlijk net zo veel geleerd als ik, in een aanzienlijk kortere tijd.

‘Paars’ meent dat met deze structurele veranderingen een betere aansluiting wordt gemaakt op universitaire opleidingen in het buitenland. Men denkt dan met name aan de Verenigde Staten. Inderdaad kent men in de VS de titel doctorandus niet, netzomin als men daar het woord ‘paars’ kent. Wel kent men in de VS de zogenaamde State Universities, die soms nauwelijks hoger onderwijs bieden dan onze VWO-scholen, maar die hun studenten wel opleiden tot bachelor.

Dat is de aansluiting die ons te wachten staat. Over tien jaar worden de nederlandse Universiteiten definitief gesloten, en krijgt iedere VWO-leerling bij zijn bachelor-diploma een sleutelhanger en het boekje Let’s go USA. want in de VS ligt hun toekomst. Het CBS heeft dan namelijk uitgerekend dat als al die VWO-leerlingen naar de VS vertrekken, dat tientallen miljarden scheelt aan uitkeringen. En zo komt alles toch nog goed, tijdens ‘Paars III’.

Geniet er dus maar van, zolang het nog kan.

ERROR

Deze tekst stond eerder in de By The Way…, nummer 37.

© Roelof Ruules