Roelof

Wie?

Geboren op donderdag 28 mei 1964, te 's-Hertogenbosch. Dat was eigenlijk niet de bedoeling, het had Utrecht moeten zijn, maar dat liep dus even mis. Na twee weken alsnog in Utrecht aangeland en daar opgegroeid op Kanaleneiland.

Wat?

Toen ik op de kleuterschool zat (we woonden inmiddels in De Meern) wilde ik astronaut worden. Dat was niet zo raar: het was 1969 en ik was door mijn vader uit bed gesleurd om de maanlanding te zien. Grappig genoeg heb ik jarenlang het idee gehad dat ik die reportages in kleur heb gezien — pas jaren later zag ik de opnamen terug en was ik verbaasd. Dat we in die tijd nog een zwartwit-televisie hadden heeft ook nooit echt invloed gehad op mijn idee.

Vervolgens ging ik naar de lagere school die heel toepasselijk de ‘Apollo 11’ heette — alleen wou ik toen geen astronaut meer worden. Ik had namelijk ontdekt dat je om astronaut te worden eerst straaljagerpiloot moest worden. En om straaljagerpiloot te worden moest je hele goede ogen hebben, en zeker geen brilletje, zoals ik toen inmiddels al had. Bummer…

Brandweerman of ‘politie’ heb ik nooit willen worden. Wel clown of striptekenaar. Da's dus ook mislukt…

Toen kwam ik op het Christelijk Gymnasium te Utrecht. Dat was trouwens ook al niet helemaal de bedoeling, het had het Stedelijk moeten zijn maar dat bleek bij nadere inspectie door mijn ouders een dusdanige ballentent dat ze me nog liever aan de confessionelen toevertrouwden. Een goede keus, denk ik, en ik ben tenminste bewust atheïst.

Wat ik wel meekreeg op die school was een nieuwe liefde: de sterrenkunde. Ik bezocht daar namelijk in de eerste klas een lezing die werd gegeven door Hans Heintze (die een paar uurtjes lessen Wiskunde II aan de school verzorgde) waarin hij dia's vertoonde van sterrenstelsels. Dat was het!

Een verre achterneef die was betrokken bij IRAS probeerde me nog af te schrikken met verhalen van hoe saai Sterrenkunde wel niet was, en dat je in je eerste studiejaar misschien wel helemaal niet door een telescoop zou kijken. Alsof ik daarin geïnteresseerd was. Nee, ik wilde er aan rekenen, het liefst met heel grote computers.

[ Klik hier om meer over 'mijn' machines te lezen ] Die computers lukten nog wel. Mijn vader gaf les aan de HTS voor Weg- en Waterbouwkunde aan de Vondellaan. Hoewel van huis uit fysisch-chemicus had hij zich in de late jaren zestig ook een onderwijsbevoegdheid in de ‘computerkunde’ verworven (van informatica had toen nog niemand gehoord). Dus mocht ik na schooltijd wel eens langskomen en een beetje pielen op een echte computer: een HP2000. Die stuurde je aan via een teletype-toetsenbord, en de output bestond uit een telexrol. Niks beeldschermen, en programmeren ging in BASIC. Daar schreef ik mijn eerste programmaatje: Mastermind.

En zo rolde ik ongemerkt in de computers. De sterrenkunde maakte langzaamaan plaats voor de grondslagen, met de nadruk op formeel-logische systemen.

Waar?

Werk

Faculteit Bètawetenschappen
Universiteit Utrecht
ICT-Bèta, Hans Freudenthalgebouw, kamer 4.10
tel: (+31/0)30 - 253 90 89
e-mail R.A.Ruules bij uu.nl

© Roelof Ruules

Terug >>>