Werk

Werk aan het web

Al bijna zo lang als het web bestaat heb ik er aan gewerkt. Sinds 1996 verdien ik er ook mijn dagelijks brood mee.

Sinds 1 januari 2001 ben ik in dienst bij de Universiteit Utrecht. Ik val onder ICT-Bèta, een dienst van de faculteit Bètawetenschappen, waar ik bijdraag aan het technisch informatiemanagement. Daarvoor was ik webmaster van de faculteit Natuur- en Sterrenkunde, tot die opging in Bètawetenschappen.

Van 1997 tot 2001 was ik Senior Web Developer bij Interestate.com (inmiddels omgedoopt in Amgate) een middelklein bedrijf in Den Haag dat zich specialiseert in B2B en B2C web-applicaties, vooral voor zogenaamde doelgroepnetten. Een mooi voorbeeld daarvan, waaraan ik zelf ook in hoge mate heb bijgedragen, is Heineken Studentenservice.

In 1996 was ik ook al betrokken bij de website van de Faculteit Natuur- en Sterrenkunde, toen om de bestaande gopher-site om te zetten naar een HTML-variant.

Daarvoor heb ik al diverse websites ontwikkeld, onder andere voor Hans Visser (één van de oprichters van Flairck) en voor mijn toenmalige vakgroep Grondslagen van de Natuurkunde.

Werk aan het toetsenbord

Ook vóór het bestaan van het web zat ik al regelmatig achter de computer…

In 1996 was ik verantwoordelijk voor het ontwerp en de uitvoering van de Artalogus Vleuten-De Meern: een catalogus van beeldende kunstenaars in die gemeente. Het hele document werd opgemaakt in Pagemaker 6.

Tussen 1989 en 1996 was ik student-assistent bij het eerstejaars practicum van het hoofdvak natuurkunde. De helft van die tijd heb ik besteed aan ‘reguliere’ experimenten, de andere helft was ik bezig studenten te leren programmeren — eerst in Pascal, later in Mathematica. Voor dat laatste pakket heb ik ook een dictaat geschreven.

Mijn eerste ervaring met computers had ik in 1980, toen ik mocht 'knutselen' op de HP2000 van de HTS voor Bouwkunde in Utrecht, waar mijn vader docent computerkunde was. Dat waren nog eens tijden… Mijn eerste programma was Mastermind, geprogrammeerd in BASIC op een teletype-bak met telexrol. Sindsdien heb ik mijn taalvaardigheid aardig kunnen gebruiken: compilertalen (o.a. Pascal, Forth), scripttalen (o.a awk, perl, php, bash-shellscripts), databases (mysql) en zo verder enzovoort. En natuurlijk allerhande applicaties: grafisch (PaintShop Pro, Photoshop), 3D (Microstation) en de hele officereut.

Analoog werk

En heb ik ook nog dingen zonder computer gedaan? Jahoor…

Bijvoorbeeld in mijn diensttijd, die ik als erkend gewetensbezwaarde doorbracht bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag, alwaar ik op de afdeling FEZ bijna 19 maanden lang aan financieel puinruimen deed. Dat was in 1984-1986. Of neem 1989, toen ik voorzitter was van Studievereniging A-Eskwadraat. Na mijn bestuursperiode ben ik trouwens nog jarenlang actief geweest bij die club.

© Roelof Ruules

Terug >>>